Twittershow

 

 
 • Dia's lezing Extreem weer

  De dia's van de lezing van 21-9 "Extreem weer" van dr. Sjoukje Philip zijn beschikbaar voor download . Op verzoek van de spreker zijn deze uitsluitend beschikbaar voor leden van Triangulum. Inloggen is daarom noodzakelijk.

 • Foto's excursie

  Foto's van beide excursiedagen naar Twence en Nanolab zijn beschikbaar.

 • Beginnerscursus Sterrenkunde

  Op 30 oktober begint de Beginnerscursus Sterrenkunde die bestaat uit 6 lessen op de maandagavond. De cursus is een gezamenlijke activiteit van de Volkssterrenwacht Bussloo en Triangulum en vindt plaats op de sterrenwacht. Het maximale aantal van 21 cursisten is bereikt. De cursus is vol!

 • Triangulumboek 4

  Dit boek is de 4e uitgave van Triangulum. Het fullcolour boek kan worden aangeschaft op lezingen- of werkgroep-avonden. De (gereduceerde) prijs bedraagt € 7,50. Voor toezending per post wordt € 4,15 verzendkosten gerekend. Lees verder.

 • 1

 

Donderdag 26 oktober 2017

Nog onder voorbehoud:

Een nieuwe kijk op zwaartekracht en de kosmos

Prof. dr. Erik Verlinde

UVA

"Kristal"
 Distelvlinderlaan 200

7323 XB Apeldoorn

Aanvang: 19:30

Bereikbaarheid Kristal

Leden van Triangulum, Thales, Astra Alteria, KNVWS-afdeling Arnhem en deelnemers aan de Triangulum/VSB-cursussen in het lopende kalenderhalfjaar hebben gratis toegang; de entree voor overige niet-leden bedraagt € 5 per persoon.

De zwaartekracht en de kosmos wordt al eeuwen bestudeerd binnen de natuurkunde. De zwaartekrachtstheorieën van Newton en van Einstein zijn beide zeer succesvol in het verklaren van waargenomen verschijnselen. Toch zijn er nog vele vragen die betrekking hebben op de zwaartekracht en de kosmos die tot op heden onbeantwoord zijn gebleven. Vooral de kosmologische waarnemingen die wijzen op het bestaan van donkere energie en donkere materie vragen om een betere verklaring. Op dit moment vindt er binnen de theoretische natuurkunde een omwenteling plaats waarbij een totaal nieuwe kijk is aan het ontstaan op de oorsprong van de zwaartekracht en de ruimte en tijd. Inzichten uit de snaartheorie en de theorie van zwarte gaten tonen aan dat de zwaartekracht gezien moet worden als een emergent verschijnsel. Dit betekent dat zwaartekracht niet al op microscopisch schaal aanwezig is, maar tevoorschijn komt uit de microscopische bouwstenen van de ruimte en tijd. In deze voordracht zal prof. Verlinde deze opvallende ontwikkeling en zijn eigen bijdrage hieraan op een aanschouwelijke manier beschrijven. Daarbij zal hij ook een vooruitblik werpen op de vraag hoe onze kijk op het ontstaan van de kosmos hierdoor zal veranderen.

 

 
 

Attentie: leden inloggen voor Bibliotheek, Forum, Meerijden en Smoelenboek

Data werkgroepen

25-10-17 Praktijkavond
31-10-17 Astrofysica
31-10-17 Zwaartekrachtgolven

Verwachte lezingen

26-10-17 Zwaartekracht (o.v.b.)
16-11-17 Gaia
14-12-17 Astrochemie

Overige data

Recente wijzigingen

Agendasuggesties

Actueel aan de hemel
Weer- en
sterrenkunde
op radio en tv


Astro News
apod bild des tages astron
potw gaia bussloo

Kijk ook bij Links

Artikelen

Scans van recente artikelen uit Nature, Science, Scientific American en dagbladen

Artikeloverzicht

Triangulum Bibliotheek

Bibliotheek

T.b.v. de leden beschikt Triangulum over een

Leden krijgen exclusief toegang door in te loggen.

Boeken en dvd's kunnen geleend worden door leden van Triangulum en leraren van De Kosmos via deze website. Kijk bij het lemma "Bibliotheek".
De artikelen worden regelmatig aangevuld en betreffen scans van recente artikelen uit Nature, Science, Scientific American en dagbladen. De meer dan 5000 (!) artikelen zijn verdeeld over 66 categorieën en submappen.

Wilt u ook boeken beschikbaar stellen aan de fysieke bibliotheek? Stuur dan een e-mail naar bibliothecaris(at)triangulum.nl (vervang '(at)' door '@'). Eigen boeken die u wilt laten opnemen in de virtuele bibliotheek kunt u online aanmelden via het aanmeldingsformulier.
Voor meer informatie en de werkwijze bij het uitlenen: Bibliotheek.