Twittershow

 

 


Lezingen

De reguliere lezingen zijn op donderdagavond, afwisselend in Apeldoorn (locatie Kristal) en Eefde (locatie Het Hart van Eefde).
De parallellezingen zijn op donderdagavonden in Apeldoorn, locatie Kristal.

Detailinformatie (adres, routebeschrijving en/of plattegrond) over deze locaties vindt u via de bovengenoemde links.

Aanvang steeds om 19.30 uur, tenzij anders vermeld.

Voor details van de komende lezingen van het lopende seizoen zie in menu bij Programma.

Ongeveer een week voorafgaand aan een lezing ontvangen geïnteresseerden die daarvoor zijn geregistreerd een e-mail

Leden en geïnteresseerden die zich hiervoor hebben aangemeld ontvangen aan het begin van de maand een

Annoncering via de maandelijkse Nieuwsbrief

Wilt u ook in aanmerking komen voor toezending van deze Nieuwsbrief? Vul dan het formulier in.

Samenvattingen van reeds gehouden lezingen zijn te vinden in het Archief.

De eerstvolgende lezing:

Donderdag 9 maart 2017

Kometenstof als bouwstenen van planeten

Dr. Lucas Ellerbroek

Universiteit van Amsterdam

"Het Hart"

Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde

Aanvang: 19:30

Bereikbaarheid Het Hart

Leden van Triangulum, Thales, Astra Alteria, KNVWS Arnhem en de deelnemers aan de lopende Beginnerscursus Sterrenkunde hebben gratis toegang; de entree voor niet-leden bedraagt € 5 per persoon.

In de afgelopen twintig jaar is een weelde aan exoplaneten, planeten rond andere sterren dan de zon, ontdekt. Bijna elke ster in de Melkweg blijkt omgeven te zijn door een planetenstelsel. De grote vraag is of er onder die vele planeten wellicht exemplaren te vinden zijn die op de aarde lijken en waar de omstandigheden gunstig zijn voor het ontstaan van leven.

Om een antwoord op die vraag te vinden willen we meer begrijpen van het geboorteproces van planeten, omdat in die vroege fase bepaald wordt hoe de planeten opgebouwd zijn en hoe ‘leefbaar’ ze worden.

In ons eigen zonnestelsel zijn de sporen van die vroege geboorte van planeten bijna uitgewist, op een aantal stokoude bouwstenen na: kometen, rotsachtige overblijfselen van het vroege zonnestelsel. De door ruimtesonde Rosetta verzamelde stofkorrels van een 4,5 miljard jaar oude komeet geven ons wellicht het antwoord op de vraag of kometen inderdaad de bouwstenen zijn van planeten en hoe dit ruimtepuin uiteindelijk heeft kunnen uitgroeien tot een bewoonbare planeet.

Sterrenkundige Lucas Ellerbroek is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek doet naar het ontstaan van kometen en planeten. In 2014 verscheen zijn debuut "Planetenjagers", een populairwetenschappelijk boek over de menselijke zoektocht naar buitenaards leven. Meer informatie: www.planetenjagers.nl.