Beginnerscursus Sterrenkunde

Organisatie: Volkssterrenwacht Bussloo en VWS Triangulum

Cursusinformatie

De Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum organiseren gezamenlijk een 'Beginnercursus Sterrenkunde'. In zes maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist kennis maakt met de wondere wereld van het heelal.

Onbemande ruimteschepen die de planeten en hun manen van dichtbij fotograferen; grotere telescopen die steeds verder het heelal in kunnen kijken; vreemde objecten zoals exoplaneten, witte dwergen en zwarte gaten. Op de televisie en in de pers worden we regelmatig op de hoogte gebracht van nieuwe ontwikkelingen in de sterrenkunde. Enige kennis van sterrenkundige basis-begrippen zorgt ervoor dat men deze ontwikkelingen beter kan begrijpen, alsook het belang ervan. Het vergroot ook het algemene inzicht in de wereld waarin we leven.

In de 'Beginnerscursus Sterrenkunde' krijgt de cursist een duidelijk overzicht van diverse sterrenkundige onderwerpen. Geen uitleg met natuurkundige formules, maar eenvoudige antwoorden op vragen zoals: "Wat is het verschil tussen planeten, manen en sterren? Hoe kan ik de sterrenbeelden Stier en Orion vinden en waarom zijn ze alleen 's winters zichtbaar? Waarom zie ik juist in augustus soms 'vallende sterren'? Wat is de Melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren?"

Bij helder weer wordt de donkere sterrenhemel van Bussloo gebruikt om zelf sterrenbeelden te herkennen en worden de telescopen gericht op bijvoorbeeld de Maan, Jupiter en de Andromedanevel.

Deze beginnerscursus is bedoeld voor een ieder die kennis wil maken met enkele basisbegrippen. Voor wie meer wil weten kan een of meer 'themacursussen' volgen. Zie aldaar voor wanneer een specifieke themacursus wordt gegeven.

Data: maandagen: nog niet bepaald!
Locatie: Volkssterrenwacht Bussloo
Aanvang: 19:30 uur
Kosten: ca € 
Inbegrepen: werkmap, koffie / thee
Aanmelden: Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (bij voorkeur), of telefonisch 0571-262006
Er geldt een maximum van 21 cursisten.

Details: Volkssterrenwacht Bussloo en/of de  flyer.

 

Cursisten kunnen lessen - zodra beschikbaar - als pdf downloaden door in te loggen; in het menu verschijnt dan het item Downloads.

Indeling:

LesDatumOnderwerpDocentReservedocent
Les 1  
Kennismaking met de sterrenhemel
Alex Scholten
Frank Vermeulen
Les 2  
Zon en maan
Jean Bronzwaer
 
Les 3  
Planetenstelsel
Alex Scholten
 
Les 4  
Onze Melkweg (structuur, sterren, nevels)
Kees de Vries
Jos Weemaes
Les 5  
Het heelal (sterrenstelsels, botsingen, oerknal)
Jos Weemaes
Kees de Vries
Les 6  
Manen, kometen, exoplaneten
Alex Scholten
Frank Vermeulen

Sfeerimpressie