Lezingen

De reguliere lezingen zijn op donderdagavond in Eefde (locatie Het Hart van Eefde) of Apeldoorn (locatie "Het Kristal")
Er wordt een livestream uitgezonden of een video gemaakt welke ook achteraf kan worden bekeken.


Parallellezingen zijn op donderdagavonden. Locatie nnb.

Detailinformatie (adres, routebeschrijving en/of plattegrond) over deze locaties vindt u via de bovengenoemde links.

Aanvang lezingen 19.30 uur

Voor details van de komende lezingen van het lopende seizoen zie in menu bij Programma.

Een week voorafgaand aan een lezing ontvangen leden een convocatie.

Samenvattingen van reeds gehouden lezingen zijn te vinden in het Archief.

De eerstvolgende lezing:

15 december 2022

"Levert het klimaat van het verleden
ons lessen voor de toekomst?"

 

Dr. Margot J. Cramwinckel

Universiteit Utrecht, 
Onderzoeker bij Departement Aardwetenschappen
 

19:30 uur in "Het Kristal" Apeldoorn

Introductie:

Als gevolg van de huidige uitstoot van broeikasgassen zal het in de toekomst op Aarde warmer worden en zullen patronen van regenval veranderen. Om deze veranderingen in de toekomst te voorspellen worden klimaatmodellen gebruikt, waarvan de resultaten een belangrijk onderdeel van de bekende IPCC rapporten vormen. Maar hoe weten we nu of deze klimaatmodellen betrouwbare voorspellingen leveren? Daarvoor vormt het geologisch verleden een belangrijke schatkamer van informatie.Regen Margot Cramwinckel 15 dec 2022

Zo was het Eoceen (56 tot 34 miljoen jaar geleden) een tijdperk zonder ijskappen op de polen. Er groeiden palmen langs de kust van Antarctica, en in het noordpoolgebied liepen nijlpaard-voorouders rond. Door te bekijken of onze klimaatmodellen dit soort warmere, nattere klimaten correct kunnen simuleren, kunnen we testen hoe betrouwbaar ze de toekomst zullen voorspellen.

In deze lezing zal ik een aantal recente voorbeelden uit mijn eigen onderzoek geven van hoe de reconstructie van het warme en natte klimaat van het vroege Eoceen ons nieuwe inzichten kan verschaffen in de werking van systeem Aarde.

Over de inleider:

Margot Cramwinckel is gepromoveerd bij Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht Margot Cramwinckel 15 dec 2022op onderzoek aan warme klimaten van het verre geologisch verleden. Na een post-doctoraal uitstapje bij de University of Southampton (UK), met als doel het reconstrueren van regenval in geologische “broeikaswerelden”, is Margot inmiddels weer terug bij de Universiteit Utrecht. 

Naast onderzoek vindt Margot ook kennisoverdracht erg belangrijk, en is in dat kader onderdeel van het bestuur van de KlimaatHelpdesk.org, een platform waarop iedereen klimaatvragen kan stellen die vervolgens door experts beantwoord worden.