Themacursus Bouw van het Heelal

Januari 2023

Organisatie: Volkssterrenwacht Bussloo en VWS Triangulum

Cursusinformatie:

In de themacursus 'Bouw van het heelal' worden een aantal onderwerpen behandeld die betrekking hebben op het ontstaan en de evolutie van het heelal en op de processen en objecten die in het heelal voorkomen. De cursus veronderstelt enige voorkennis van deelnemers, niveau beginnerscursus.

Eerst worden de structuren die in het heelal voorkomen en hun ontwikkeling behandeld. Daarbij wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de technieken voor afstands- en snelheidsbepaling.

Vervolgens wordt ingegaan op een groep bijzondere objecten in het heelal: witte dwergen, neutronensterren en zwarte gaten. Behandeld worden ondermeer het ontstaan ervan, de aanwezigheid van superzware zwarte gaten in sterrenstelsel en de effecten die ervan worden waargenomen. Ook wordt ingegaan op de recentelijk ontdekte zwaartekrachtgolven.

Tenslotte wordt het huidige beeld van het ontstaan en de evolutie van het heelal als geheel behandeld, de achtergrondstraling uit het vroege heelal, de mogelijke aanwezigheid van donkere materie en van donkere energie, om te eindigen met de toekomstverwachting van het heelal.

Data: 16, 23 en 30 januari 2023
Locatie: Volkssterrenwacht Bussloo
Aanvang: 19:30
Kosten: € 75,-
Inbegrepen: werkmap, koffie/thee
Aanmelden: Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (bij voorkeur), of telefonisch 0571-262006
Maximaal aantal cursisten 21.
Details: Volkssterrenwacht Bussloo en/of de flyer.

Indeling:

LesDatumOnderwerpDocent
Les 1 16 januari 
Afstanden en structuren in het heelal
Frank Vermeulen
Les 2 23 januari 
Bijzondere objecten in het heelal -o.a. zwarte gaten
Kees de Vries
Les 3 30 januari 
Ontstaan en de levensloop van het heelal
Pier Slump