Twittershow

 

 


Lezingen

De reguliere lezingen zijn op donderdagavond, afwisselend in Apeldoorn (locatie Kristal) en Eefde (locatie Het Hart van Eefde).
De parallellezingen zijn op donderdagavonden in Apeldoorn, locatie Kristal.

Detailinformatie (adres, routebeschrijving en/of plattegrond) over deze locaties vindt u via de bovengenoemde links.

Aanvang steeds om 19.30 uur, tenzij anders vermeld.

Voor details van de komende lezingen van het lopende seizoen zie in menu bij Programma.

Ongeveer een week voorafgaand aan een lezing ontvangen geïnteresseerden die daarvoor zijn geregistreerd een e-mail

Leden en geïnteresseerden die zich hiervoor hebben aangemeld ontvangen aan het begin van de maand een

Annoncering via de maandelijkse Nieuwsbrief

Wilt u ook in aanmerking komen voor toezending van deze Nieuwsbrief? Vul dan het formulier in.

Samenvattingen van reeds gehouden lezingen zijn te vinden in het Archief.

De eerstvolgende lezing:

 

Donderdag 18 mei 2017

Wat als de zon het licht uit doet?
De impact van zonnevlammen op vitale sectoren

Dr. Bert van den Oord

KNMI

"Kristal"
 Distelvlinderlaan 200

7323 XB Apeldoorn

Aanvang: 19:30

Bereikbaarheid Kristal

Leden van Triangulum, Thales, Astra Alteria, KNVWS-afdeling Arnhem en deelnemers aan de Triangulum/VSB-cursussen in het lopende kalenderhalfjaar hebben gratis toegang; de entree voor overige niet-leden bedraagt € 5 per persoon.

We zijn al eeuwen bekend met de ontwrichtende effecten die het Aardse weer kan hebben maar worden ongemerkt steeds gevoeliger voor de effecten van het ruimteweer (space weather). Dit ruimteweer wordt bepaald door de magnetische activiteit van de Zon en dan met name door zonnevlammen en de zonnewind. Deze geven aanleiding tot magnetische stormen in de ruimte, energetische straling op röntgen- en radio golflengten, en relativistische deeltjes.

De kans op maatschappelijke ontwrichting door ruimteweer is in de Nationale Risicobeoordeling (door NCTV) van 2011 als aanzienlijk bestempeld en de impact als ernstig tot zeer ernstig. Het kabinet heeft daarom in 2012 besloten om de weerbaarheid tegen de gevolgen van extreme zonneactiviteit te vergroten door het inrichten van een waarschuwingsfunctie bij KNMI en het voorbereiden van vitale sectoren (energie, telecom, luchtvaart, financiële sector, mainports, nucleair, chemie, etc.), de veiligheidsregio’s, departementale/nationale crisisteams, NCTV en NCSC. Sinds 2012 is er veel gebeurd: we weten al veel meer over de kwetsbaarheid van Nederland; Nederland neemt voor 2 M€ deel aan het ESA Space Situational Awareness programma; de LOFAR radiotelescoop wordt geschikt gemaakt voor ruimteweer toepassingen; KNMI is lid van de relevante internationale commissies (IAU, WMO) en de eerste forecasters worden momenteel opgeleid in de SpacePole in Brussel. Daarnaast werkt het KNMI samen met Defensie om waarschuwingen te geven ten behoeve van militaire missies.