Donderdag 21 maart 2024, 19:45 uur
lezing in 'Bolwerk', Ravelijn 55, Apeldoorn 

De donkere kant van het heelal 


Inleider:  Prof. Dr. Henk Hoekstra

Leiden Observatory 

De meeste materie in het Heelal is onzichtbaar, maar verraadt haar aanwezigheid door extra zwaartekracht die kan worden gemeten. Zo kan de vervorming van de ruimtetijd gemeten worden dankzij steeds betere experimenten. 
 

Vervolg:

De ruimtetelescoop Euclid, die 1 juli 2023 is gelanceerd, is de volgende stap in dit onderzoek naar de donkere kant van het Heelal. Deze telescoop zal in de komende zes jaar een derde van de hemel met hoge resolutie fotograferen om zo de verdeling van melkwegstelsels en donkere materie in kaart te brengen. 


In deze lezing zal de nadruk liggen op het belang van Euclid voor kosmologisch onderzoek, maar er zal ook aandacht worden besteed aan een aantal andere toepassingen van deze unieke data.foto: Dwarf galaxies in Perseus

 
 

Over de spreker:

Henk Hoekstra is hoogleraar Observationele Kosmologie bij Sterrewacht Leiden. Daar houdt hij zich bezig met het in kaart brengen van de verdeling van donkere materie door middel van de zwakke zwaartekrachtslenswerking.
Met deze techniek hoopt hij in de komende jaren ook meer te weten te komen over donkere energie, een andere mysterieuze component die ervoor zorgt dat het heelal steeds sneller uitdijt.